Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Sziasztok! Itt mindent megtudhadtok amit a Szibériai csíkoshátú törpemókusokról tudni kell!

 

 


Kisemlősök

Az óvilági csíkos mókus, a burunduk tartása és tenyésztése

Az óvilági csíkos mókus vagy más néven burunduk (Eutamias sibiricus) a mókusfélék családjába tartozó igen kedves, érdeklődő, pofazacskós rágcsáló.

Bár kitűnően mászik és ugrik, mégis inkább a talajszinten él, és az itt épített vagy télen még inkább a földbe ásott vackában tartózkodik. Télire egy-egy állat akár 5-6 kg magot is összegyűjt és valódi téli álmot alszik, ilyenkor nem bújik elő, csak táplálkozni ébred fel 1-2 hetente. A téli nagy hidegek átvészelésében segítségére van speciális hőtermelésre kialakult barna zsírszövete, amit ősz végén kezd építeni, és ilyenkor látványosan gömbölyödnek a mókusok. A vadonban kialakult éves ciklusukat is megtartják, ugyanúgy elrakják magukat télire, mint szabadban élő társaik, ha biztosítjuk nekik a megfelelő feltételeket.

Csíkos mókusok szerte a világon élnek szabadon a természetben és az emberi településeken: parkokban, fás ligetekben, út menti cserjésekben. Megtalálhatóak egész Ázsiában, Szibériától Koreán keresztül egészen Japánig. Európában csak az Urállal szomszédos kis területen, az amerikai kontinensen Kanadában és az Egyesület Államokban. Közel 30 fajukat nehéz megkülönböztetni egymástól, ebben a csíkok száma, vastagsága és a bunda alapszíne segíthet.

Ahhoz, hogy biztosítani tudjuk mókusunknak a megfelelő tartási körülményeket, ismernünk kell életmódját, szokásait, étrendjét.

 

 

csíkosmókus

Átlag életkor
8-10 év.

Méret
A 10 cm-es farokkal együtt 25 cm.

Az állat tartása
Nagy a mozásigénye, ezért minnél nagyobb helyet biztosítsunk neki. Helyezzünk el faágakat, és alvóhelynek egy odút. Tartására ketrecet vásároljunk, melynek alját forgáccsal, szénával béleljük ki. A szénából az odú bélelését is megoldja magának. Tiszta állat, egy helyre ürít. Ezt hetente cserélve az alom 1-2 hónapig nem igényel cserét. Nedves vagy huzatos heyen könnyen megfáznak. 30 fok feletti hőmérséklet esetén adjunk több lédús gyümölcsöt, és keressünk hűvösebb helyet. A macskát egérre emlékezteti, ne tartsuk együtt vele.

Táplálék, etetés
A rágcsálók részére összeállított magkeveréken kívül adjunk más magvakat is, például mogyoró, tökmag, dió. Rendszeresen adjunk friss gyümölcsöt, zöldséget is. Megeszik az apróbb rovarokat is, mint a tücsök, szöcske. Szeretik a lárvát.

Egyéb
A csíkos mókus - másik néven burunduk - eredeti élőhelye Ázsia északi része, és Kelet-Európa egyes területei. A tűlevelű és nyírfaerdők lakója. Fogságban ritka a nőstény, mivel befogni a hímeket könnyű, a nőstény hangját utánózó síppal. Nappali életet él. A kölyökkortól szelidített állat kézhez szokik, kedves és barrátságos
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.